LE

[en] [es] [fr] [ca]
[ru]

ESTUDI DE DISSENY D'ALES DE VOL LLIURE

envol
m. Acció d'envolar-se.
envolar-se v. pron. Deixar de tocar terra i emprendre el vol


Laboratori d'envol
és un estudi de disseny l'ales de vol lliure, situat al peu de la serra de Sant Mateu, al Maresme.

Tots els dissenys presentats, (propis del Laboratori) poden ser lliurement estudiats, copiats, i modificats, amb qualsevol finalitat, inclosa la comercial, sense necessitat d'autorització explícita per part meva. Això és així per considerar ridícul imposar restriccions a les idees.  Només espero a canvi que les còpies i idees derivades siguin més interessants que les inicials, i a ser possible, també es lliurin al domini públic.

El nom de "Laboratori" ha sortit dels múltiples experiments que he anat fent des de fa molts anys, amb ales delta a escala, fins i tot algunes a escala 1:1, assajos de resistència de fils, cordinos i teixits, alguns models de parapents de simple superficie (els més fàcils de construir), estudis i càlculs teòrics...

Pel que fa a les eines del Laboratori, son simples:

- Ordinadors equipats amb programari GNU/Linux
- una màquina de cosir
- un petit taller equipat amb "tecnologia de casa de pagès"
- unes explanades i pendents per a fer proves (Rials)
- Sol, vent, gravetat...

El meu treball habitual en el camp de l'enginyeria civil, em deixa poc temps lliure per dedicar-me al Laboratori, així que els dissenys avancen poc a poc, però també em proporciona la financiació per a tirar endavant nous estudis. Si hi ha algú interessat en desenvolupar o saber més d'algun dels projectes esposats o altres relacionats, pot escriure a aquest e-mail: pere AT laboratoridenvol DOT com.

Repassem els ultims anys:

L'any 2009 es van complir 10 anys de l'inici de Laboratori d'envol, amb les proves inicials amb el petit parawing de plàstic i posteriorment de nylon, a les pendents herboses de Tregurà de Dalt... una mica més tard vindria el primer disseny important del Laboratori, el gnupwing.

L'any 2010 ha estat l'any del gnuLAB2 (rebatejat localment com a "Barretina"). No és només probablement el primer parapent 100% català (dissenyat i construït a Catalunya), sino que també és el primer parapent en vol del mon "GNU" (plànols lliurement disponibles a internet).

El 2011 he iniciat la col·laboració amb la nova marca de parapents espanyola Adrenaline Paragliders, amb diversos prototips i models de série en vol... i un gran futur per davant. La versió Adrenaline del parapent de simple superfície BarretinaHyperLite, amb alguns canvis i anomenada BatLite, és el model més conegut de la marca.

L'any 2012 he publicat LEparagliding 2.0, amb moltes millores, i el  Manual 2.0, treballat molt fort amb els amics d'Adrenaline desevolupant el parapent a simple vela BatLite. També un any molt important per les colaboracions i projectes d'altri: els prototips reixits de l'Scott utilitzant LEparagling 2.0, la versió BarretinaHyperLite "JAP" d'en Jeremy, o el programari Simple Skin Paragliders d'en Nikolay... També he rebut visita de colegues de l'Alta Normandia-França i de Suissa...

L'any 2013 ha sigut l'any del primer "Laboratori Meeting" dedicat especialment al disseny i la a construcció de parapents de simple superfície. I també l'any de construcció de varis projectes BHL, l'any del parapents francesos "Bat", "JPS" i "Suluk"...! Visita a Saint Hilaire...

L'any 2014 ha passat tranquilament. Millores a LEparagliding a principi d'any, sobre tot per incorporar millores als dissenys "ss" (single skin) i també facilitar el dissenys "pc" (parachute). No es va fer la segona reunió de disseny i construcció de parapents, i el centre de disseny de Les Escaules avança més lentament del que voldria. Però un nou BHL2 19 i un BHL2 de 16 m2 van ser construits a França.
Ampliada la xarxa de contactes de constructors i estudiosos de parapent.

Durant l'any 2015 realitzades varies millores importants al programa LEparagliding. Construits els nous parapents
BHL2-23 "Midnight", Just One de Trekking Parapentes, i BHL2-21Izhevsk  (a prop de finalitzar). Nou projecte gnu-A (un parapent amb vocació 100 "A"), amb la versió especial de 20 m2 en construcció.

Per a 2016 més idees:

- Simplificar i clarificar la web tot el possible
- Continuar millores a LEparagliding. Una interface gràfica es demanada amb insistencia.
- Apronfondir els estudis teòrics
- Possibilitat de concedir alguna beca per a realitzar estudis teòrics o pràctics
- Crear un forum
- Possibilitat del segon
"Laboratori Meeting" a l'estiu, dedicat especialment al disseny i la a construcció de parapents de simple superfície.

Per a 2017:

- Hi han molts estudis i projectes interessant a desenvolupar (LEparagliding, gnu-C, BHL4,...) , però fins estiu esperem poques novetats. Actualment, dedicant molta energia a l'estudi de Les Escaules!

Any 2018:

Hi han molts estudis i treballs per realitzar. Pensant sobre ales delta, programar, i anar a la muntanya...


Moltes gràcies a tots els amics que donen suport i col·laboren amb el Laboratori d'arreu del món, units entorn al meravellós mon del vol lliure.

Any 2023:
El somni de volar continua com el primer dia. Amb les nostres ales lleugeres i meravelloses,
pugem dalt de la muntanya i a continuació volem al fons de la vall o al peu del turó, i fins i tot guanyem alçada i anem més enllà.
Per això al Laboratori seguim estudiant amb tècnica i passió les ales dels nostres somnis.

salut,


Pere Casellas

Laboratori d'envol
Teià, abril de 2023

Pere & BHL3
Foto: Pere amb BHL3, platja d'Ocata març de 2017

Nota: El vol lliure implica riscos que només es poden conèixer i controlar amb una adequada formació per part d'una escola reconeguda. No probar cap ala sense conèixer el seu funcionament. D'altra banda, la construcció i proba d'ales experimentals sense certificar requereix coneixement profund del que s'està fent.

                                                                                                                          Tornar